onsdag 7. desember 2011

1.I Norge ble fossefallene bygget ut, kraftlinjer lagt, Bergensbanen ble bygget i 1909. Dette kan sees på som en slags industriell revolusjon. Etter første verdenskrig ble verdensøkonomien endret drastisk. Det førte til et stort børsfall i 1929.

2 A. De to litterære hovedtendensene vi finner i periode 1900 - 1945 er tradisjonalisme og modernisme.

2B. Tradisjonalisme er en slags fortsettelse til den episke realismen fra 1800-tallet, sentrallyrikk i bundet form og realistisk teater.
Modernisme har sterk mistillit i det moderne samfunnet, vanskelig å tro på fremskrittet, fremmedhet og rotløshet,

3. At et kunstverk er ekspresjonistisk betyr gjerne at verket uttrykker kunstnerens indre følelser. Uttrykket i ekspresjonistisk billedkunst er ofte kantete, nervøst og voldsomt.

4A. Ordet surrealisme betyr over realiteten eller utover realiteten. Bevegelsen ble fra 1921 anført av den franske forfatteren og kritikeren André Breton. Den søkte menneskets egen virkelighet i det ubevisste og nyttet inntrykk fra rus og drøm som inspirasjonskilde. Den forsøkte å utvide bevisstheten og virkeligheten på globalt nivå og å forkaste alle gjeldende verdier. Surrealismen innebærer derfor en anarkistisk oppfatning av kunsten og av verden. Surrealismen var påvirket av Sigmund Freud og hans tanker om det underbeviste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar