fredag 3. desember 2010


Hamlet.

Spørsmålet er – å vere eller ikkje: om det gjer meir storsinna å tåle, ein ustyrleg skjebnes kast og pilregn, enn å ta til våpen mot eitt hav av sorger, og slokke dei i trass? Å sove, dø – meir er det ikkje; sei at søvnen slokkar kvar hjartesorg og tusen ristingar som kroppen arvar – ja et endelikt vel verdt å drømme om; å sove, dø. Å sove kanskje drømme. Det er haken; for dødens drømmer følgjer dødens søvn når vi har snodd oss ut av livets skinn, og derfor stoppar vi. Vi tenkjer over og får eit langt liv i elendighet.
For kven kan tåle verdens pryl og spott, tyrannar si trykk og arrogant forakt, en kjærleik som hånes, rettsleg sommel, betente embetsmenn og alle spark som avskum langer ut mot den som tiar, viss regnskapet kan slettes, gjeres opp med ei sløv dolk? Kven gadd å bære lasten, å slite livet ut med pust og pes viss ikkje angst for noe etter døden, eit ukjent land som ingen reisande kan vende heim frå, lamslo vilja vår, og gjorde at vi veljar dagens nød og ikkje flyktar til den ukjente?
Bevisstheita gjer alle til kujoner; og dermed vil den resolutte glød lett bleikne under tankens gustne skinn, og verksemdheit som har kraft og meining vil bøye av og miste kravet på å kallas handling. – Rolig nå, min vakre og herlege Ofelia. –Husk å be for alle mine synder.

mandag 29. november 2010

Syden

Min bok er Syden, av Are Kalvø.

mandag 25. oktober 2010

Gisle Surssons soga.

Er Gisle Surssons soga, ein typisk saga?
Mi n kamerat Simen Levorsen og eg (Didrik Fjeld), meiner at denne sagaen er ein typisk saga. Det er fleire kjenneteikn som gjør at den blir karakterisert som ein saga. Det tydeleg slekta og ættene som bestemmer kvar dei forskjellige menneska står i samfunnet. Hovudpersonen, Gisle, er ein typisk mannsfigur som kjenneteiknar sagaene. Han er god til å slåss, er modig og seier ikkje nei takk til ein kamp om liv og død. Han ser ting i draumane sine, som han trur fortelje han om kva som kjem til å hende.
Gisle er som sagt en helt, i den forstand at han kjempar sjølv om han veit han kjem til å dø. I tillegg kjempar han godt, og det kjenneteiknar ein helt. Til dømes når han blir stukki med spydet, strammar han berre beltet og kjempar vidare.
Sjølv om filmen er gamal, meiner vi at Gisle er ein moderne helt, for den eigenskapen og kunne slåss, og ikkje nøle med og gjøre det, kommer alltid til å høre til ein helt, anten han heiter Peter Parker eller Gisle Sursson.
Kvinnene i filmen er forholdsvis tilbakehaldne, men dei trekkar i trådane. Dei slåss kanskje ikkje fysisk, men driver på med ein maktkamp i mellom kvarandre.
Filmen blir litt dårlegare pga kvaliteten, men som sagt tidlegare, er filmen gamal så det er ikkje så rart at kvaliteten er dårleg. Vi har ikkje mye erfaring i å sjå på, men vi trur det er ein god saga, men kanskje ikkje kjem inn på topp 5 liste over dei beste filmane vi har sett. Men det er jo fordi vi har sett så mange gode filmar.

mandag 27. september 2010

SNORRE!!!

Snorre bodde ikke hos sine foreldre i gjennom barndommen, han bodde hos en fosterfar, som, Jón Loftsson, han ble sett på som en av Islands klokeste menn, og på gården hans lærte Snorre å lese og skrive.
Han bodde i Island hele livet sitt, bortsett fra 4 år i Norge, og han var høvding og en av Islands mektigste personer.
Han var i Norge i to perioder, første gang støttet han Skule i kampen om å bli konge, og andre gang for å komme seg bort fra Island. Der ble han stemplet som forræder siden han støttet Skule, som gjorde opprør mot Kong Håkon. Snorre flyktet fra Norge, mot kongens forbud, og en venn av Snorre ble beordret til å drepe han. Og det gjorde han på gården Reykholt 23. september 1241.
Snorre er kjent for å ha skrevet kongesagaer her til lands, denne boken heter Heimskringla og er hans mest kjente vært. I tillegg har han skrevet den yngre edda. Dette er en slags håndbok i diktekundt, og blir lett forvekslet med den eldre Edda, men er altså ikke den.

mandag 13. september 2010

Gro Harlem Brundtland har i mange år vært statsminister. Hun har i tillegg vært verdens helseorganisasjons generalsekretær i fem år. Hun var den første kvinnelige statsminister i Norges historie. Hun har fått utmerkelser som årets budeie, årets skandinav etc. Alt dette tyder på at hun er en dame man kan stole på, i tillegg til og ha vært en aktiv politiker, er hun utdannet lege, som er et meget respektabelt yrke, som også styrker hennes rykte som en pålitelig kilde.
Da denne uttalelsen kom (”det er typisk norsk å være god”), hadde bjørn Dæhlie og resten av det norske landslaget i langrenn herjet med alt og alle av konkurrenter i de 17. olympiske vinterleker. Om denne påstanden er bokstavlig eller om den ble slengt ut som en uskyldig spøk er jeg usikker på, men så bra som Norge gjorde det på Lillehammer forstår jeg at som statsminister er stolt over landet sitt. Dette utrykker hun ved å heve sine landsmenn over andre nasjoner. At dette kan forstås som sjåvinistisk av andre nasjoner kan jeg skjønne, men sett i sammenheng tror jeg ikke at Brundtland la så mye bak dette utsagnet.

tirsdag 7. september 2010

Vinden og sola

Redusering av teksten vinden og sola:
Vinden og sola kunne ikke bli enige om hvem av de som var sterkest. De bestemte seg for å finne ut av hvem som var den sterkeste. Det gikk en vandrer på veien nedenfor de og de ble enige om at den som fikk av han klærne var sterkest. Vinden brukte all sin kraft, men mannen kneppet jakken bare tettere sammen. Det solen gjorde var å steike så godt den kunne, da ble mannen så varm at han tok av seg klærne.
Utvidning av teksten vinden og sola.
Det var en dag solen og vinden pratet. De hadde en diskusjon om hvem av de som var sterkest. Diskusjonen ledet til uenighet og atter uenighet, derfor fant de ut at det var best og teste kreftene sine mot hverandre.
- Ser det turgåeren der nede på veien så, spurte vinden. Den av oss som får av han alle klærne er den sterkeste av oss.
- Det er greit det, du først, sa sola.
Vinden tok alle krefter i bruk og skapte et voldsomt uvær. Blader og kvister kom fykende fra skogen og rett mot mannen. Trær ramlet og det knirket i veggene på den gamle loven på jorde. Turgåeren kneppet jakken tettere igjen og gikk videre. Vinden hadde ikke fått til å fa klærne av han.
Så var det solens tur.
- Du har ikke en sjanse, sa vinden utslitt etter det voldsomme uværet han hadde skapt.
Skydekke lettet og solen begynte å steike det sterkeste han kunne, og den kalde høstliknende lufta, ble straks gjort om deilig varm sommerluft. Turgåeren så fortumlende opp mot solen, overrasket over det raske værskiftet. Sola fortsatte og steike, og etter noen minutter ble det for varmt for den stakkars turgåeren, han satt seg i skyggen og tok av seg klærne.
- Dette beviser hvem som er den sterkeste av oss, strålte solen.

onsdag 19. mai 2010

groteskt og realistisk!

Då señor Camera blei tvunget til å spise en giftig plante av svinet sersjant filipe kabura, fordi hunden til en armeros åt en slik plante frå tomatåkeren hans.
Det andre er da en mann blir spiddet av kabura for å tale.
Begge disse hendingane viser kor grotesk og fæl menneske er, og dei kan utnytte andre menneske på denne måten.

tirsdag 18. mai 2010

”Kjære gjester”

Hovedpersonen er fra Island og er lesbisk, og kommer tilbake til Island hvor de ikke ser like lett på lesber som i USA (der hun bor til vanlig). Folk forventer og tror at hun har funnet en kjæreste i USA, men ingen skjønner at det er en jente. Så får hun vite at bestefaren også er homofil, og det virker som hun ser lysere på ting etter det.

onsdag 12. mai 2010

Mengele zoo.

Gert Nygårdshaug bruker forskjellige fortellermetoder i boken. f. eks når han møter papa magico, bruker han lang tid på å skildre hvordan han ser ut - skildring!

I begynnelsen av boken bruker han referat: de tre neste årene...

Han bruker en autoral forteller, som vet hva de forskjellige personene tenker.

onsdag 24. mars 2010


I teksten "The times they are a changing" bruker Bob Dylan mye rim. I hvert vers bruker han forskjellige måter å uttrykke seg for å bevise at tidene forandrer seg: "the slow one now, will soon be fast" "the first one now will later be last"

Sangen er skrevet på 60tallet, og det Bob Dylan gjorde var å advare autoriteter om at ungdommen kommer til å tenke selv fremover, og deres stilling som er bedre enn andre, vil bli borte.

onsdag 17. mars 2010

The times they are a changing - Bob Dylan

Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'.

Come writers and critics
Who prophesize with your pen
And keep your eyes wide
The chance won't come again
And don't speak too soon
For the wheel's still in spin
And there's no tellin' who
That it's namin'.
For the loser now
Will be later to win
For the times they are a-changin'.

Come senators, congressmen
Please heed the call
Don't stand in the doorway
Don't block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There's a battle outside ragin'.
It'll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin'.

Come mothers and fathers
Throughout the land
And don't criticize
What you can't understand
Your sons and your daughters
Are beyond your command
Your old road is
Rapidly agin'.
Please get out of the new one
If you can't lend your hand
For the times they are a-changin'.

The line it is drawn
The curse it is cast
The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin'.
And the first one now
Will later be last
For the times they are a-changin'.

fredag 5. februar 2010